Leden uitgelicht

Schilders Ans

73 jaar. Edelfigurant en acteur

Cherif Zaouali

40 jaar. Acteur en danser

Floor Helwig

38 jaar. Voice-over/stemacteur en presentatie

We hebben vandaag 50 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

BLOG | Onderweg
Dit artikel is geplaatst op 1 maart 2016

BLOG | Onderweg

Jente Jong is actrice en theatermaakster en schrijft tweewekelijks een column over haar ervaringen in de wereld van theater en film.

Radiostilte

Misschien heb ik het geluid uitgezet. Nee, toch niet. Zouden ze mijn nummer niet meer, nee, ze hebben mijn nummer. Zal ik ze bellen om het te vragen, dan heb ik ze meteen even gesproken. Wat vraag ik dan? Hallo, hebben jullie mijn nummer nog? Nee, dat is raar. Maar wat als ze wel steeds bellen en ik ontvang de oproepen niet. Dat zou kunnen, dat zou heel waarschijnlijk zijn. Hoe controleer je zoiets? Nog een keer mijn voicemail afluisteren. Niets. Gemiste oproepen: geen.

Ik sta voor de spiegel. Misschien moet ik mijn haar verven. Rood. Rood is in trek. Of zwart. Er zijn niet veel vrouwen met zwart haar. Zwart haar zal me niet staan. En toch. Het is weer eens iets anders en iets anders is altijd goed. Mijn haarkleur heeft iedereen, mijn ogen heeft ook iedereen. Misschien lenzen? Ik draai door. Ik kijk op mijn telefoon. U heeft geen nieuwe berichten. U heeft geen nieuwe e-mails.

Ik bel een collega, of ze zin heeft in koffie. De wind raast door de telefoon, hijgend laat ze me weten dat ze op moet hangen: ze heeft zo een casting. En vanavond moet ze spelen, roept ze er nog achteraan. Ze heeft al opgehangen voor ik haar succes kan wensen. Volgende week speel ik ook. En het is al bijna volgende week.

Het is stil aan de overkant, zing ik tegen mijn telefoon. Nogmaals ga ik voor de spiegel staan. Misschien toch rood. Bijna wil ik de kapper bellen, maar wat als ze bellen terwijl ik aan de telefoon met de kapper ben? Het is beter als ik niemand bel. Het is goed om beschikbaar te zijn. Mijn telefoon leg ik neer. De stilte slaat me om de oren. Mijn kat spint zich tegen me aan.

Een week later sta ik in een overvolle trein, tegen een man in maatpak aangeduwd. Ik glimlach verontschuldigend. Mijn telefoon gaat, de beltoon dwingt iedereen op te kijken. Weer glimlach ik. Anonieme afzender. Met een zakelijke stem neem ik op. Met Jente. Dag Jente, je spreekt met die en die van dat en dat bureau. We hebben een leuke casting voor je. Het is een beetje kort dag, maar zou je overmorgen kunnen komen? Met een hand probeer ik mijn agenda uit mijn tas te wrikken, per ongeluk stoot ik met mijn elleboog in de zij van het maatpak. Sorry, zeg ik. Wat zeg je, vraagt het meisje aan de andere kant van de telefoon. Nee, niks. Overmorgen moet ik spelen, leg ik uit, maar als het in de ochtend kan, dan lukt het wel. Het meisje bevestigt tevreden onze afspraak. Ze klinkt als mijn kleuterjuf.

Onderweg naar de kapper – om mijn haar bij te punten – kom ik de collega tegen die ik de week daarvoor nog belde. Ze stapt van haar fiets en ik steek mijn hand op. Ik moet naar de kapper, overmorgen een casting, je kent het wel. Ze wenst me succes. Ik zwaai terwijl ik de hoek om fiets.

www.jentejong.nl
Op 4,5 en 6 maart speelt Jente tijdens het Café Theater Festival een doorlopende, theatrale act.

Op 20 maart is Jente onderdeel van de literaire route van Mooie Woorden tijdens de Haarlemse Lente.