Leden uitgelicht

Cherif Zaouali

40 jaar. Presentatie en model - haar

Kaj Gorgels

27 jaar. Acteur en presentatie

bert bunschoten

65 jaar. Voice-over/stemacteur en acteur

We hebben vandaag 50 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

BLOG | Onderweg
Dit artikel is geplaatst op 15 april 2016

BLOG | Onderweg

ONDERWEG

Jente Jong is actrice en theatermaakster en schrijft tweewekelijks een column over haar ervaringen in de wereld van theater en film.

Nachtgasten

Het was maandagavond toen ze vroeg of ik dinsdagavond mee wilde spelen met Nachtgasten. Voor wie Nachtgasten niet kent: het is een vorm van improvisatietheater waarbij de acteurs tegelijk met het publiek te horen krijgen wat ze gaan spelen die avond. Het is het engste en het beste dat er is. Die nacht sliep ik slecht. Mijn faalangst nam me mee in een lucide droom waarin ik genadeloos stierf op toneel. Gelukkig had ik dinsdag een schrijfopdracht en een casting om me af te leiden en was er geen tijd om op het laatste moment nog af te bellen.

In de trein richting Arnhem dronk ik in een teug een flesje sinasappelsap leeg en moest de rest van de tijd plassen – wat ik niet deed, want mijn smetvrees floreert in treintoiletten. Eenmaal aangekomen bij het theater, gingen we direct door naar het verderop gelegen café om met de acteurs en de gastschrijvers (het was een speciale editie voor de schrijfopleiding) lekker een hapje te eten. Eten. Het was wel het laatste waar ik behoefte aan had. Ik zocht naar een nooduitgang die ik niet vond.

Om zeven uur begon de avond met een theatrale lezing van scènes die de schrijvers uit de eerste groep hadden geschreven. Ik was een kikker, een norse oude man, een psychologe die cirkels tekende, een zorgzame vrouw wiens man vreemdging, een man achter een krant. Het was de beste opwarming die ik ooit heb gehad voor aanvang van een voorstelling. Mijn spelplezier was aangewakkerd en mijn zenuwen waren verdwenen.

Na de pauze namen we plaats op de beroemde vier stoelen op rij. Het verhaal ging over een volkstuinencomplex: de eerste had daar een biologische moestuin, een tweede een kas (wat later een wiedplantage bleek), de derde hield erg van tuinlaven (vooral niet te verwarren met kabouters) en ik had vooral veel sfeerverlichting en een zonnebank.
Naast een algemeen verhaal kreeg ik ook een eigen verhaal te horen, vol geheimen, plotwendingen en informatie. Toen ik in de kleedkamer terugkwam met twee en een halve bladzijde tekst, was paniek weer mijn beste vriend geworden.
Na een kwartier zweten in de kleedkamer ging ik op en maakte samen met drie medespelers een verhaal dat net nog niet bestond. Alles wat ik van te voren bedacht deed ik niet: je kunt niet anders dan in het moment te reageren, af en toe te sturen door een van je geheimen op te biechten en langzaam met z’n allen ten onder te gaan. En dan komt het goed, of niet en dat is ook goed.

Na afloop praat ik met mijn tegenspelers na met een biertje in de frisse buitenlucht. Hè maar wat had jij dan met die kat gedaan? En ik maar denken dat hij het had gedaan, vanwege die kas. En die zonnebank, dat heb ik helemaal gemist hoor. Maar hoe zat dat nou met jouw man? Enzovoorts. Het was wederom het engste en het beste, om samen met zulke goede, mooie acteurs een verhaal vorm te geven van evenzo goede, mooie schrijvers. En dat ik pas om half twee thuis was, dat maakte niet uit.

www.jentejong.nl

Op 13, 14 en 15 mei speelt Jente samen met Hiske Eriks in een beeldend spektakelstuk op het Leidse grachtenfestival Schemerstad. Voor kaarten zie www.schemerstad.nl

Ook werkt Jente mee aan de Wijksafari Bijlmer van Adelheid Roosen, die in mei in reprise gaat. http://www.bijlmerparktheater.nl/wijksafari-bijlmer-17-may-2016

Nachtgasten speelt improvisatievoorstellingen door het hele land. Voor meer informatie en de speellijst zie www.nachtgasten.nl